Implementace a vyhodnocení komunikační technologie LTE Cat-M1 v simulačním prostředí NS-3 - Drápela, Zbyněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Diplomová práce se zabývá komunikační technologií LTE Cat-M a její implementační v simulačním nástroji NS-3 s využitím modulu 5G-LENA NR. Teoretická část popisuje LPWA technologie dostupné v ČR. Dále se zaměřuje na standard LTE-M a především LTE Cat-M1, které jsou v práci popsány podrobněji. V praktické části jsou popsány možnosti simulace LTE Cat-M1 pomocí simulačních scénářů dostupných pro starší verze NS-3 a dále jsou navrženy a implementovány některé úpravy pro aktuální verzi NS-3 a modulu 5G-LENA NR.

The diploma thesis deals with LTE Cat-M communication technologies and its implementation in the NS-3 simulation tool using the 5G-LENA NR module. The theoretical part describes LPWA technologies available in the Czech Republic. It also focuses on the LTE-M standard and especially LTE Cat-M1, which are described in more detail. The practical part describes the possibilities of LTE Cat-M1 simulation using simulation scenarios available for the older version of NS-3, and also some modifications to the current version of NS-3 and the 5G-LENA NR module are designed and implemented.
Implementation and Performance Evaluation of the LTE Cat-M1 Communication Technology Utilizing the NS-3
Keywords: Internet věcí; LPWA; Sigfox; LoRaWan; Wireless MBUS; NB-IoT; LTE-M; LTE Cat-M; LTE Cat-M1; NS-3; LENA; ELENA; 5G-LENA; NR; Internet of Things; LPWA; Sigfox; LoRaWan; Wireless MBUS; NB-IoT; LTE-M; LTE Cat-M; LTE Cat-M1; NS-3; LENA; ELENA; 5G-LENA; NR