Fluorimetrické stanovení skandia - Holubová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2008)
V práci je podrobně studováno fluorimetrické stanovení skandia 8-Hydroxychinolin-5-sulfonovou kyselinou. Byly zhodnoceny všechny podstatné faktory na fluorescenci, např. vliv času, pH, koncentrace činidla, tlumičů, tenzidů a interference vybranými ionty na citlivost, mez detekce a přesnost stanovení při použití klasických fluorescenčních spekter i jejich první derivace. Metoda byla aplikována na stanovení skandia v reálných vodách. Nové činidlo bylo stručně porovnáno s dříve použitými činidly, morinem a lumogallionem pro stanovení skandia.

The submitted thesis deals within the sensitive fluorimetric determination of scandium with a new reagent 8-Hydroxyquinoline-5-sulphonic acid. All important factors such as time, pH, reagent concentration, buffers, surfactants and selected interferents have been studied with respect to the selectivity, sensitivity, precision and detection limit on the determination by using classic fluorescence spectra and their first derivation. This reagent was also used for the determination of scandium in real waters. The new reagent was shortly compared to morin and lumogallion when used for scandium.
Fluorimetric Determination of Scandium
Keywords: fluorimetrie; skandium; 8-Hydroxychinolin-5-sulfonová kyselina; tenzidy; morin; lumogallion; analýza vody; fluorimetry; scandium; 8-hydroxyquinoline-5-sulphonic acid; surfactants; morin; lumogallion; water analysis