Vliv nově syntetizovaných léčiv na elektrickou aktivitu izolovaného srdce potkana - Korčáková, Ivona (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato práce se zabývá vlivem nově syntetizovaného léčiva na elektrickou aktivitu izolovaného potkanního srdce. Součástí práce je teoretický rozbor pojednávající o užívání laboratorních zvířat v experimentech a o etických aspektech, souvisejících s užíváním laboratorích zvířat. Dále se zde nachází rozbor o testování léčiv, testovaných látkách, elektrokardiografii a metodách používaných pro detekci a rozměření EKG signálu. Ze dvou uvedených metod je realizován automatický algoritmus pro rozměření QT intervalu. QT interval je hlavním ukazatelem kardiotoxicity a je považovaný za zlatý standart při hodnocení vlivu léčiva. V praktické části jsou zpracovány EKG záznamy získané na LF Masarykovy univerzity v Brně. Tyto záznamy jsou rozměřeny manuálně a také automaticky. Manuální rozměření bylo konzultováno s expertem v oblasti kardiografie a statisticky zpracováno. Statistické zpracování sloužilo k porovnání s výsledky automatického rozměření EKG záznamů. Pro automatické rozměření se použil vytvořený algoritmus a výsledky byly porovnány s referenčními body získanými od experta v oblasti kardiografie a s výsledky manuálního rozměření. Tato práce slouží jako pilotní studie pro vývoj a testování nového léčiva.

This thesis deals with the influence of the newly synthesized drug on the electrical activity of the isolated heart of rat. Part of the thesis is a theoretical analysis of the use laboratory animals in experiments and ethical aspects related to the use of laboratory animals. There is also an analysis of drug testing, test substances, electrocardiography and methods used to detect and measure ECG signal. The two algorithms used for the QT interval are automated. The QT interval is the main indicator of cardiotoxicity and is considered to be the gold standard in evaluating the effect of the drug. In the practical part the ECG records obtained at the Faculty of Medicine at Masaryk University in Brno are processed. These records are dimmed manually and automatically. The manual dimming was consulted with a specialist in cardiography and statistically processed. Statistical processing served to compare with the results of the automatic ECG measurement. The algorithm is used to automate the measurement, and the results are compared with the reference points obtained from cardiology experts and manual measurement results. This work serves as a pilot study for the development and testing of a new active substance.
The effect of new synthetized drugs on electrical activity of rat isolated heart
Keywords: Laboratorní potkan; testování léčiv; rozměření EKG záznamů; izolované srdce podle Langendorffa; betablokátory; detekce QT intervalu; Philipsova metoda; P-wave template; Rat; ethical aspects; drug testing; EGC measurement; Langendorf isolated heart; beta-blocker; QT interval; Philips method; P-wave template