Systémy bezpečnosti provozu vozidla - Slaběňák, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
V dnešní době je cestování automobilem velice rozšířené a přáním každého cestujícího je bezpečný návrat. Výsledkem této bakalářské práce je přehled nejpoužívanějších stabilizačních systémů, které se v automobilech vyskytují a usnadňují řidiči práci při řízení v kritických situacích. Mimo jiné práce obsahuje také přehled sil, které na vozidlo při jízdě působí a tím mají vliv na hrozící nebezpečí smyku při zhoršených adhezních podmínkách. Jednotlivé systémy jsou pečlivě popsány a doplněny řadou demonstrujících obrázků, které danou problematiku přibližují a usnadňují správnou představu o funkčnosti. Závěrem práce je zmíněn teoretický návrh pro praktické cvičení předmětu automobilová elektrotechnika a odkaz na mé pokračování v této práci v rámci diplomové práce.

Travelling by bus is very extended in present and safety return home is a wish of every passenger. Outcome of this bachelor work is a survey of the most used stability systems, used in cars and facilitating the work of drivers in critic situations. Among others, this work contains the survey of powers acting on a vehicle during the ride. This powers influence impending slippery road on aggravated adhesive conditions. Individual systems are described attentively and supplemented by illustrating pictures, which near this issue and facilitate the real idea of functionality. At the conclusion of this work is mentioned the theoretical suggestion for practical exercising of a subject automobile electrotechnics and also a referring is mentioned to my continuation in this dissertation.
Chassis Electrical Systems
Keywords: Adhezní podmínky; Aktivní bezpečnost; Automobil; Boční síla; Brzdná dráha; Brzdná síla; Brzdová kapalina; Elektronicky řízený posilovač; Hnací síla; Hydraulické čerpadlo; Jízdní stabilita; Kammova kružnice; Kritická situace; Náprava; Ovladatelnost; Pasivní bezpečnost; Podélná síla; Protiblokovací systém; Regulace; Řídící jednotka; Smyk; Snímač; adhesive conditons; active safety; car; side force; braking distance; braking effort; brake fluid; electronically; controled servo; tractive power; hydraulic pump; riding stability; Kamm circle; critical situation; axle; steering control; passive safety; longitudial power; antiblock system; regulation; control unit; skid; sensor