Rozpoznávání řeči pro vybrané jazyky - Schmitt, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Tato práce se zabývá rozpoznáváním spojité řeči pro trojici jazyků bulharštinu, chorvatštinu a švédštinu. Zpráva popisuje základy zpracování a rozpoznávání řeči, tvorbu akustických modelů pomocí skrytých Markovových modelů a směsi gaussovských rozložení a použití těchto technik pro rozpoznávání řeči v toolkitu Kaldi. Další součástí práce je postup přípravy dat pro toolkity pro rozpoznávání řeči HTK a Kaldi na základě dat z databáze GlobalPhone. V závěru jsou vytvořené modely otestovány pomocí testovacích dat a porovnány výsledky z jednotlivých modelů.

This bachelor's thesis deals with recognition of continues speech for three languages - Bulgarian, Croatian and Swedish. There are described basics of speech processing and recognition methods like acoustic modeling using hidden Markov models and gaussian mixture models. Another aim of this work is preparing data for those languages from GlobalPhone database, so they may be used with speech recognition toolkits Kaldi and HTK. With data prepared there are several models trained and tested using Kaldi toolkit.
Speech Recognition For Selected Languages
Keywords: Rozpoznávání řeči; bulharština; chorvatština; švédština; Kaldi; GlobalPhone; HMM; GMM; MFCC; Speech recognition; Bulgarian; Croatian; Swedish; Kaldi; GlobalPhone; HMM; GMM; MFCC