Správa lokálních a distribuovaných systémů v cloudu - Nováček, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Diplomová práce se zabývá analýzou existujících řešení a návrhem architektury nového řešení pro správu unixových systémů. Vytvořený systém je použitelný jak pro konfiguraci lokálních systémů přes sběrnici D-Bus, tak i vzdáleně, kdy konfigurovaný systém je dostupný přes síť. Při návrhu systému byl brán ohled na použitelnost při cloud computingu.

The master thesis deals with analysis of existing solutions and architecture design of new solutions for management of unix-like systems. The resulting system is usable for configuration of the local system over the D-Bus and remotely over the network. Usability for cloud computing has been considered during design.
Local-Based and Cloud-Based Systems Management
Keywords: Správa; konfigurace; D-Bus; QMF; cloud; rozhraní; Augeas.; Management; configuration; D-Bus; QMF; cloud; interface; Augeas.