Optimalizace vedení účetnictví ve vybrané firmě - Smejkalová, Dana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2007)
Diplomová práce se zaměřuje na možné osobní náklady a seznamuje s jejich účetní a daňovou problematikou. Analyzuje daňovou účinnost nákladů a zachycení v účetním systému. První část diplomové práce je zaměřena na ucelený přehled právní úpravy účetnictví v České republice, jeho podstaty a významu pro podnikání. Dále popisuje systém odměňování práce zaměstnanců prostřednictvím mzdy, platu a zaměstnaneckých výhod a objasňuje problematiku účtové skupiny 52-Osobní náklady spolu s jejich daňovými aspekty. Cílem diplomové práce je také definovat pojmy cestovní náhrady včetně aktuální právní úpravy.

Thesis is focusing on the possible personal costs and is acquainting with their accounting and tax issues. It is analyzing the tax part of costs and their interception in accounting system. First part of the thesis is focused on compact overview of legal definition of accounting in Czech Republic and its principles and purposes for business activities. Further is describing a system of remuneration via wages, salaries and employee’s amenities and is explaining the group of accounts 52 – Personal costs issues in the connection with their tax aspects. The objective of diploma thesis is also defining mission allowances with relating valide.
Accounting Optimalization in the Selected Firm
Keywords: Osobní náklady; účetnictví; cestovní náhrady; daňová uznatelnost; Personal costs; accounting; mission allowances; tax admissibility