Koloběh arsenu a jeho specií v životním prostředí - Ševčíková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato bakalářská práce, která je z velké části rešeršní, se zabývá sledováním jednotlivých sloučenin arsenu ve složkách životního prostředí a metodami jejich stanovení (speciační analýza). V experimentální části práce byly ve vzorku pstruha duhového hledány jednotlivé specie arsenu metodou HPLC-UV-HG-AFS. Výsledky prokázaly, že se arsen v tkáni pstruha duhového nachází ve formě arsenobetainu, který je pro ryby a vodní živočichy přirozený a není toxický ani pro konzumenty.

This bachelor thesis, based mostly on literature retrieval, deals with monitoring of individual arsenic compounds in the environment and is also reviewing methods used for their analysis. The experimental part is focused on determination of various arsenic in the Oncorhynchus mykiss tissue by HPLC-UV-HG-AFS. Obtained results showed that the arsenic was present in the tissue of the Oncorhynchus mykiss in form of arsenobetaine, which is common for fishes and other aquatic animals and is not toxic even for consuments.
Arsenic and arsenic species cycle in environment
Keywords: Arsen; životní prostředí; metody stanovení; speciační analýza; toxicita; pstruh duhový.; Arsenic; environment; methods of determination; speciation analysis; toxicity; Oncorhynchus mykiss.