Teplotní změny při pulzním nabíjení olověného akumulátoru - Přikryl, Kamil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou olověných akumulátorů, způsoby jejich nabíjení a problematikou tepelných dějů v olověných akumulátorech. Práce je členěna do tří hlavích částí. V první části jsou uvedeny teoretické poznatky z oblasti olověných akumulátorů, jako například historie olověného akumulátoru, konstrukce, princip činnosti, způsoby nabíjení a tepelné děje odehrávající se uvnitř olověného akumulátoru. Druhá část podrobně popisuje výrobu experimentálních článků. V poslední části je popsána automatizovaná měřicí ústředna a uskutečněné experimenty, které byly zaměřeny na nabíjení článku pulzním proudem s různou střídou pulzů.

This master's thesis deals with the issue of lead-acid batteries, their charging methods and issue of thermal processes in lead-acid batteries. The thesis is divided into three main parts. The first section describes the theoretical knowledge of lead-acid batteries, such as history of lead-acid battery, structure, principle of operation, methods of charging and thermal processes taking place in the lead-acid battery. The second part describes in detail the production of experimental electrodes. The last section describes the automatic data logger for measuring and experiments, which were focused on pulse charging method with variable duty cycle pulses.
Temperature changes during pulse charging of lead-acid accumulator
Keywords: Olověný akumulátor; pulzní metoda nabíjení; teplo; Jouleovo teplo.; Lead-acid battery; pulse charging method; heat; Joule heat.