Vysoce náročné aplikace na svazku karet Intel Xeon Phi - Kačurik, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Táto práca sa zaoberá implementáciou a optimalizáciou vysoko náročných aplikácií na zväzku Intel Xeon Phi koprocesorov. Na dvoch prístupoch k riešeniu N-Body problému boli demonštrované možnosti behu programov na zväzku procesorov, koprocesorov a s využitím oboch typov zariadení. Zvolené boli dva verzie N-Body problému -  naivná a Barnes-hut. Oba problémy boli implementované a optimalizované. Práca tiež zachytáva proces optimalizácie a zmeny vo výkone po aplikovaní jednotlivých optimalizácií. Pre lepšie porovnanie dosiahnutých výkonov sme porovnávali programy na základe dosiahnutého zrýchlenia voči behu programu na jednom výpočtovom uzle pri využití len procesorov. V prípade naivnej verzie bolo dosiahnuté 15 násobné zrýchlenie pri využití procesorov a koprocesorov na 8 výpočtových uzloch. Výkon dosiahnutý v tomto prípade predstavoval 9 TFLOP/s. Na základe dosiahnutých výsledkov sme v závere zhodnotili výhody a nevýhody pri behu programov v distribuovanom prostredí na procesoroch, koprocesoroch alebo s využitím oboch typov zariadení.

The main topic of this thesis is the implementation and subsequent optimization of high performance applications on a cluster of Intel Xeon Phi coprocessors. Using two approaches to solve the N-Body problem, the possibilities of the program execution on a cluster of processors, coprocessors or both device types have been demonstrated. Two particular versions of the N-Body problem have been chosen - the naive and Barnes-hut. Both problems have been implemented and optimized. For better comparison of the achieved results, we only considered achieved acceleration against single node runs using processors only. In the case of the naive version a 15-fold increase has been achieved when using combination of processors and coprocessors on 8 computational nodes. The performance in this case was 9 TFLOP/s. Based on the obtained results we concluded the advantages and disadvantages of the program execution in the distributed environments using processors, coprocessors or both.
High Performance Applications on Intel Xeon Phi Cluster
Keywords: Intel Xeon Phi; MIC; Salomon klaster; Optimalizácia; Vektorizácia; N-Body; Barnes-Hut; OpenMP; MPI; Natívny mód; Hybridný mód; Intel Xeon Phi; MIC; Salomon cluster; Optimalizations; Vectorization; N-Body; Barnes-Hut; OpenMP; MPI; Native mode; Hybrid mode