Příprava a charakterizace potravin a doplňků stravy s obsahem vybraných vitamínů - Žlebková, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Předložená bakalářská práce se zabývá přípravou vhodné chráněné formy vitamínů k aplikaci do potravin a doplňků stravy. Teoretická část je nejprve zaměřena na charakteristiku vitamínů a jejich důležitost v lidském organismu. Jsou zde také shrnuty různé metody stanovení vitamínů rozpustných ve vodě a problematika enkapsulace do liposomů. Poslední kapitoly se věnují funkčním potravinám a doplňkům stravy dostupným na českém trhu. V rámci experimentální části byla provedena optimalizace metody stanovení vitamínů. Byly charakterizovány připravené liposomy z hlediska jejich velikosti, stability a enkapsulační účinnosti. Byla sledována také dlouhodobá stabilita a enkapsulační účinnost připravených částic v období 14 dnů. Všechny připravené liposomy byly v těchto ohledech shledány za dostatečně stabilní. Dále byly provedeny experimenty modelového trávení, kterým byly podrobeny roztoky vitamínů, liposomy a lyofilizované liposomy. V průběhu trávení došlo k degradaci nechráněných forem vitamínů. Připravené liposomy a lyofilizované částice vykazovaly postupné uvolňování aktivních látek do trávicích šťáv. Byla provedena také analýza funkčních potravin a potravinových doplňků na základě obsahu vitamínů deklarovaných výrobcem. Na závěr byly z dosažených výsledků vytvořeny aplikace chráněné formy vitamínů do potravin a doplňků stravy.

The thesis is focused on preparation of protected form of vitamins for aplication to food and diatery supplemets. The theoretical part characterizes vitamins and describes their role in human organism. Furthermore, this chapter summarizes different methods of determination vitamins soluble in water and encapsulation of substances into liposomes. The last sections are focused on functional foods and dietary supplements. In experimental part, an optimalization of determination method was made. Selected vitamins were encapsulated into liposomes. Size, stability, encapsulation efficiency, long-term stability and long-term encapsulation efficiency after two weeks was determined there. All prepared liposomes were found to be stable enough. Furthermore, the vitamin solutions, liposomes and lyophilized particles were analyzed during the process of model digestion. The active forms of vitamins were degraded during the model digestion of vitamin solutions. Vitamins were gradually released from the liposomes and lyophilized particles into the digestive juice. The analysis of content declared by producer was executed for functional foods and dietary supplements. Finally, applications of protected form of vitamins into the food and dietary supplemets were created.
Preparation and characterization of foods and food supplements containing selected vitamins
Keywords: vitamíny; liposomy; funkční potraviny; doplňky stravy; enkapsulace; lyofilizace; vitamins; liposomes; functional foods; dietary supplements; encapsulation; lyophilization