Integrace průmyslových spanningtree protokolů - Segeč, Ronald (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Bakalárska práca sa sústreďuje na analýzu a implementáciu spanning tree protokolov v oblasti priemyselných sietí typu Ethernet s dôrazom na použitie rôznych typov redundantných riešení. Náplňou tejto práce je poskytnúť ucelený prehľad o priemyselných sieťach a opísať jednotlivé protokoly, ktoré využívajú redundantné riešenia v sieťach. Zámerom práce je priblížiť využitie prepojenia zariadení do slučky spolu s redundantnými riešeniami, v prospech vytvorenia stabilného sieťového systému. Cieľom práce s laboratórnymi zariadeniami bolo zrealizovať čo najvhodnejšie odolné zapojenie, s možnosťou využitia kombinácie jednotlivých spanning tree protokolov v rámci jedného sieťového systému. Implementácia do rozšíreného systému, ktorý využíval všetky redundantné možnosti prepojenia, pramenila z vopred prakticky overených výsledkov činnosti jednotlivých protokolov.

The bachelor thesis focuses on the analysis and implementation of spanning tree protocols in the field of industrial Ethernet networks with emphasis on the use of different types of redundant solutions. The scope of this thesis is to provide a comprehensive overview of industrial networks and to describe the different protocols that use redundant solutions in networks. The intent of this thesis is to present the use of looping devices together with redundant solutions for the benefit of creating a stable network system. The aim of working with the lab devices was to implement the most suitable resilient looping with the possibility of using a combination of the different spanning tree protocols within a single network system. The implementation in an extended system, which used all redundant interconnection possibilities, stemmed from the previously practically verified results of the operation of the individual protocols.
Integration of industrial spanningtree protocols
Keywords: BPDU; HIPER-Ring; HiView; HiVision; Hirschmann; Hirschmann MACH1030; Hirschmann RS20; Koreňový most; MAC; MRP-Ring; MSTP; Prepínač; Priemyselné siete; RSTP; Redundancia; Rekonfigurácia; Ring-Coupling; Spanning tree; Správca kruhu; Sub-Ring; VLAN; VPN; BPDU; HIPER-Ring; HiView; HiVision; Hirschmann; Hirschmann MACH1030; Hirschmann RS20; Root bridge; MAC; MRP-Ring; MSTP; Switch; Industrial networks; RSTP; Redundancy; Reconfiguration; Ring-Coupling; Spanning tree; Ring manager; Sub-Ring; VLAN; VPN