Právní ochrana výsledků spolupráce mezi univerzitou a průmyslový partnerem - Vondra, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Práce se zabývá právní ochranou výsledků výzkumné a vývojové činnosti, která probíhá ve spolupráci mezi univerzitou a průmyslovým partnerem. V úvodní části jsou vysvětleny základní pojmy, představena související legislativa a zmíněny důležité instituce z oblasti ochrany duševního vlastnictví. Práce dále popisuje právní postavení výzkumného a vývojového centra, uvádí jednotlivé způsoby ochrany výsledků a poskytuje úvod do smluvních závazkových vztahů. Technická část práce obsahuje výpočet spotřeby energií a vody v Laboratoři energeticky náročných procesů. Veškeré uvedené informace jsou nakonec zhodnoceny v podobě konkrétního návrhu smlouvy o spolupráci mezi vysokou školou a partnerem z aplikační sféry.

The thesis deals with a legal protection of results of research and development activities, which runs in collaboration between a university and an industry partner. At the first part of the thesis basic terms are explained, related legislation is introduced and important institutions from the field of intellectual property rights are mentioned. The thesis also describes a legal status of the research and a development center, lists various ways of results protection and provides an introduction to contractual obligations. The technical part contains a calculation of energy and water consumption in the Laboratory of energy intensive processes. Finally, all information provided is used for a preparation of the collaboration agreement draft between the university and the partner from the application area.
Legislative Protection of Results Arising from University-Industry Collaboration
Keywords: Výzkumné a vývojové centrum; právo duševního vlastnictví; spolupráce s aplikační sférou; energeticky náročný proces.; Research and development center; intellectual property rights; cooperation with industry; energy intensive process.