Disociační chování huminových kyselin - Karbanová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Huminové látky jsou látky přírodního původu a tvoří nejkvalitnější složku huminových látek. Vznikají biochemickými přeměnami organických zbytků (převážně rostlinných). Chovají se jako slabě kyselé polyelektrolyty s doposud ne zcela přesně popsanou strukturou. Jejich rozpustnost je značně ovlivněna hodnotou pH, čím vyšší pH, tím vyšší je i jejich rozpustnost. V kyselinách jsou prakticky nerozpustné. Bakalářská práce se zabývá studiem disociačního chování huminových kyselin. Disociační konstanta huminových kyselin je stanovována třemi různými metodami – konduktometrickou, spektrofotometrickou a kombinací měření pH a obsahu kyselých funkčních skupin v Na2SO4. Na základě získaných výsledků jsou výsledné metody porovnávány.

Humic acids are substances of natural origin and form the finest part of humic substances. They are formed by biochemical transformations of organic residues (mainly plants). They act as a weakly acidic polyelectrolytes with not exactly described structure. Their solubility is affected by pH value. The higher the pH value is the higher the solubility is. They are almost insoluble in acids. Bachelor thesis deals with the study of the dissociation behaviour of humic acids. Dissociation constant of humic acids is determined by three different methods – conductometric, spectrophotometric and combination of measurment pH and the content of acidic functional groups in Na2SO4. On the basis of results the methods are compared.
Dissociation behaviour of humic acids
Keywords: Huminové kyseliny; disociace; rozpustnost; disociační konstanta; Humic substances; dissociation; solubility; dissociation constant