Hydrogely na bázi kladně nabitých poylelektrolytů - Jarábková, Sabína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá studiem fyzikálních hydrogely na bázi kladně nabitých polyelektrolytů. Předmětem studia je prozkoumání interakcí vybraných kladně nabitých polyelektrolytů s opačně nabitými tenzidy ve vodě a ve fyziologickém roztoku (0,15 M NaCl). Byl zkoumán vliv způsobu přípravy na tvorbu hydrogelů. Hydrogely byly připravovány metodou suché nebo mokré cesty. Byly testovány solubilizační schopnosti připravených hydrogelů pomocí hydrofobního barviva olejové červeně O. Dále byly měřeny reologické vlastnosti připravených hydrogelů pomocí frekvenčních oscilačních testů a tokových testů v závislosti na zvolené koncentraci polymeru nebo tenzidu. Z reologických experimentů vyplývá, že chitosan je schopen tvořit rigidnější hydrogely s lepšímí mechanickými vlastnostmi než dextran, v přítomnosti obou tenzidů. U vybraných vzorků byly provedeny také fluorescenční experimenty za použití prodanu, nilské červeně a -naftolu jako fluorescenčních sond. A u vybraných experimentů byl stanovován obsah sušiny v procentech v závislosti na koncentraci použitých polyelektrolytů nebo tenzidů.

This diploma thesis deals with the study of physical hydrogels based on positively-charged polyelectrolyte. The study is to investigate the interaction of selected positively-charged polyelectrolytes with oppositely charged surfactants in water and in physiologicla saline solution (0.15 M NaCl). The influence of the process for preparing hydrogels. Hydrogels were prepared by dry or wet. Were tested solubilization abilities hydrogels prepared using the hydrophobic dye oil red O were also measured rheological properties of the hydrogels prepared using frequency oscillatory tests and flow tests, depending on the concentration of the polymer or surfactant. For the rheological experiments suggest that chitosan is capable of forming rigid hydrogels with better mechanical properties than the dextran in the presence of both surfactants. Selected samples were also carried out experiments using fluorescent sold prodan, nile red and -naphthol as fluorescent probes. And in selected experiments was determined by solids content in percentage depending on the concentration used polyelectrolytes or surfactants.
Hydrogels based on cationic polyelectrolytes
Keywords: Dextran hydrochlorid (DEAE); chitosan; dodecylsulfát sodný (SDS); dodeclybenzensulfonát sodný (SDBS); reologie; solubilizace; hydrogel; fluorescenční spektrometrie; sušící experimenty.; Dextran hydrochloride (DEAE); chitosan; sodium dodecylsulphate (SDS); sodium dodecylbenzenesulphonate (SDBS); rheology; solubilization; hydrogel; fluorescence spectrospcopy; drying experiments.