Součinitel tření povrchu vozovky a Skid Resistance Index - Nekulová, Pavla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá souvislostí mezi poklesem součinitele podélného tření v závislosti na měřicí rychlosti a hodnotou makrotextury povrchu MPD. Jsou zde uvedeny výsledky měření součinitele podélného tření a hodnoty makrotextury povrchu MPD z měření na 73 úsecích. Srovnání výsledků z těchto měření bylo provedeno pomocí regresní analýzy, jejíž výsledky posloužily pro stanovení vzorce, který umožňuje přepočet součinitele tření při různých měřicích rychlostech při známé hodnotě součinitele podélného tření při měřicí rychlosti 60 km/h a hodnotě makrotextury povrchu MPD. V práci byly také stanoveny hodnotící stupnice pro index protismykových vlastností (SRI), která by mohla být použita pro hodnocení protismykových vlastností nezávisle na použitém měřicím zařízení.

This diploma thesis deals with the relation between the longitudinal friction coefficient dependence on measuring speed and the value of road surface macrotexture MPD. Results of longitudinal friction coefficient and value of MPD measurement on 73 sections are included in this thesis. The results were compared by regression analysis and its outcome was used for determination of formula that enable calculation of longitudinal friction coefficient for any operating speed when longitudinal friction coefficient for 60 km/h and value of macrotexture are known. The evaluation scale for skid resistance index (SRI) was also determined in this thesis. It could be used for evaluation of skid resistance independently of the type of device used for friction coefficient measurement.
Pavement skid resistance and Skid Resistance Index
Keywords: Součinitel tření; makrotextura; mikrotextura; střední hloubka profilu (MPD); index protismykových vlastností (SRI); měřicí rychlost; povrch vozovky.; Friction coefficient; macrotexture; microtexture; mean profile depth (MPD); skid resistance index (SRI); operating speed; road surface.