Matematický model univerzální stanice v laboratoři VUT FSI OFI. - Klapal, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Cílem diplomové práce je návrh a verifikace matematického modelu univerzální zkušební stanice pro měření turbín v laboratoři Odboru fluidního inženýrství FSI VUT v Brně. Univerzální zkušební stanice byla experimentálně proměřena a s pomocí dat vycházejících z tohoto měření byly modelovány tlakové a průtokové charakteristiky univerzální stanice. Uvažovány byly také regulační možnosti, zejména pomocí regulačních obtoků. Takto zpracované charakteristiky by měly v budoucnu sloužit pro předběžný návrh zapojení zkušební stanice při měření modelů turbín.

This diploma thesis deals with project and experimental verification of mathematical model of experimental circuit for measuring turbine in laboratory of Kaplan Department of Fluids Engineering FME BUT in Brno. Pressure and flow characteristics were modeled based on data measured on general-purpose experimental circuit. Possibilities of the circuit control, mainly by by-pass, were also taken into account. Characteristic curves should serve for preliminery design of the test circuit set up for the turbine model measurements.
Mathematical model of circuit in laboratory VUT FSI OFI.
Keywords: matematický model; univerzální zkušební stanice; měření modelů turbín; tlakové a průtokové charakteristiky; mathematical model; general-purpose experimental circuit; turbine model measurements; pressure and flow characteristics