Architektura a umění - Lackovičová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Cieľom záverečnej práce je architektonická štúdia novostavby Mestskej galérie Litomyšl, nakoľko súčasné priestory Mestskej galérie prinášajú množstvo problémov pri vystavovaní. Po dôkladnej analýze širšieho centra mesta bola vybraná vhodná parcela, na ktorej bol následne navrhnutý objekt galérie. Nová budova galérie má oproti pôvodnej väčšie výstavné plochy, kompaktný provoz, bezbariérové riešenie, viac priestoru pre výuku a spoločenské podujatia a v neposlednej rade sú vytvorené priaznivé mikroklimatické podmienky na vystavovanie umeleckých diel.

The aim of the final thesis is the architectural study of the new building of the Municipal Gallery in Litomyšl,as the current premises of the Municipal Gallery bring a number of problems in exhibiting. A thorough analysis of the wider city center was followed by the selection of the appropriate plot, on which there was subsequently designed the new gallery object. The new gallery building, compared to the original, offers larger exhibition area, easier operation, barrier-free solution, more space for teaching and social events and last but not least, there are favorable microclimatic conditions for exhibiting works of art.
Architecture and Art
Keywords: galéria; litomyšl; mestská galéria; umenie; art; gallery; litomysl; municipal gallery