Hodnocení vlastností tuhých zbytků z vysokoteplotního spalování uhlí - Cesnek, Ľuboš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Bakalárska práca sa zaoberá sledovaním stavu skladovaného vysokoteplotného popolčeka a jeho vlastností v čase. Vysokoteplotný popolček pochádza zo skládky, na ktorej bol zhromažďovaný v priebehu niekoľkých rokov. Vzorky popolčeku na analýzu boli odoberané z vrtu hlbokého 38 metrov. Nasledovne boli urobené podrobné analýzy popolčeku v jednotlivých hĺbkových metrov. Ďalej boli testované mechanické vlastnosti, objemová stálosť a hmotnostné zmeny pripravených skúšobných trámikov. Cieľom experimentu bolo vyhodnotiť vhodnosť použitia popolčeka zo skládky ako pucolánovej prímesi v cementových pastách.

The bachelor’s thesis focuses on condition monitoring of a stored high-temperature fly ash and its properties over time. The high-temperature fly ash comes from a dumping where it has been aggregated over several years. Samples of fly ash used for our analysis were taken from a bore-hole with a depth of 38 meters. Subsequently, detailed analyses of the fly ash from individual depth levels were performed. Furthermore, mechanical properties, volume stability and changes in weight of the prepared test beams were tested. The aim of the experiment was to evaluate suitability of using fly ash from a dumping site as a pozzolanic admixture in cement pastes.
Evaluation of properties of coal combustion solid residues
Keywords: Vysokoteplotný popolček; úložisko popolčeku; kvalita v čase; High-temperature fly ash; fly ash stock; quality over time