Rodinný dům ve Vlasaticích - Repčíková, Ema (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cieľom bakalárskej práce je návrh samostatne stojaceho rodinného domu s takmer nulovou spotrebou energie, ktorý sa nachádza v Juhomoravskom kraji. Práca je rozdelená na dve časti. Prvá časť sa zaoberá architektonickým a konštrukčným návrhom, zatiaľ čo druhá časť je zameraná na technické zariadenia budovy. Dom je navrhnutý pre štvorčlennú rodinu. Budova má dve nadzemné podlažia so sedlovou strechou, aby zapadala do miestnej architektúry, a samostatnú jednopodlažnú garáž. Na prvom podlaží sa nachádza spoločenská zóna: obývacia izba s jedálňou a kuchyňou, kúpeľňa, toaleta a technická miestnosť. Druhé podlažie pozostáva z hlavnej spálne, troch izieb, šatníkov a kúpeľne. Základy tvoria betónové pásy, steny sú z vápennopieskových tvárnic a strop je zo železobetónových dosiek. Obvodový plášť budovy je zateplený kontaktným zatepľovacím systémom a má šikmú strešnú konštrukciu. Všetky vonkajšie otvory sú navrhnuté ako trojsklá. Rodinný dom je vybavený technickými systémami ako vykurovanie, nútené vetranie a využívanie fotovoltaických panelov. Vykurovanie zabezpečuje podlahový vykurovací systém napájaný na tepelné čerpadlo vzduch-voda, ktoré zároveň zabezpečuje prípravu teplej vody. Dom má systém núteného vetrania s rekuperáciou tepla, ktorý umožňuje prívod a odvod vzduchu so spätným získavaní tepla. Zdravotechnické inštalácie zahŕňajú rozvod pitnej vody a odvedenie odpadových vôd, pričom dažďová voda sa využíva na zavlažovanie. Na streche sú nainštalované fotovoltaické panely, ktoré pokrývajú časť spotreby elektrickej energie domu a sú doplnené batériovým úložiskom pre efektívne využívanie energie. Dom spĺňa požiadavky na budovy s takmer nulovou spotrebou energie a dosiahol najvyššiu energetickú triedu podľa energetického certifikátu.

The aim of the Bachelor's thesis is a design of a nearly-zero energy detached house located in the South Moravian Region. The thesis is divided into two parts. The first part deals with architectural and structural design, while the second part focuses on the building services. The house is designed for a family of four. The building has two floors with a gable roof to blend with local architecture and a separate single-storey garage. There is a social zone on the first floor: an open-space kitchen, a bathroom, a toilet, and a utility room. The second floor comprises of a master bedroom, three bedrooms, walk-in closets, a bathroom. There are concrete strip footings, calcium-silicate walls and reinforced concrete floor slabs. The building envelope is insulated using External Thermal Insulation Composite System and steep warm roof structure. All external openings are designed as triple–glazed. The detached house is equipped with technical systems such as space heating, mechanical ventilation, and the use of photovoltaic panels. Heating is provided by a floor heating system powered by an air-to-water heat pump, which also ensures hot water production. The house features a mechanical ventilation system with heat recovery, which facilitates air supply and extraction while reclaiming heat. Sanitary installations include the distribution of potable water and distribution of wastewater, with rainwater being used for irrigation. Photovoltaic panels installed on the roof contribute to covering part of the house's energy of electricity consumption and are complemented by a battery storage system for efficient energy use. The house meets the requirements for nearly-zero energy buildings and has achieved the highest energy rating according to the energy performance certificate.
Detached House in Vlasatice
Keywords: rodinný dom; vápennopieskové tvárnice; nútené vetranie; dom s takmer nulovou spotrebou energie; tepelné čerpadlo; detached house; calcium-silicate walls; forced ventilation; nearly-zero energy detached house; heat pump