Tlumení tlakových pulsací v pružných potrubích - Panko, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá numerickým modelováním tlakových pulsací v pružných potrubích. V práci je odvozena rovnice kontinuity tekutiny v pružné trubici s uvažováním tlumení v materiálu trubice. Reologický model trubice odpovídá Voigtovu (Kelvinovu) modelu. K řešení dynamických jevů v časovém prostoru jsou použity numerické metody pro řešení proudění stlačitelné tekutiny: FTCS, Lax-Friedrichs a Lax-Wendroff. Numerické výsledky jsou v závěru konfrontovány s experimentem. Při modelování experimentu byla uvažována rychlost zvuku v kapalině jako funkce tlaku. Tato práce pokládá dílčí základy k zjišťování materiálových konstant popisujících dynamické vlastnosti pružných trubic z měření tlakových pulsací.

This diploma thesis deals with numerical simulation of pressure pulsations in elastic pipes. Continuity relation of fluid in elastic pipes, when calculating some damping in pipe material, is derived into practice. Rheological model of such a pipe corresponds to Voigt (Kelvin) model. For analysing dynamic effects in time periods are used numerical methods that deal with flow of compressible fluid: FTCS, Lax-Friedrichs and Lax-Wendroff method. The numerical results are confronted with the experiment. During the experiment simulation the method considers speed of sound in liquid like a function of pressure. This diploma thesis lays partial principles for finding elastic constants for describing dynamic characteristics of elastic pipes by measuring the pressure pulsations.
Damping of Pressure Pulsations in Elastic Pipes
Keywords: FTCS; Lax-Friedrichs; Lax-Wendroff; pulsace; tlak; pružné potrubí; tlumení; rovnice kontinuity; Voigtův (Kelvinův) model; rychlost zvuku; materiálové konstanty; FTCS; Lax- Friedrichs; Lax-Wendroff; pulsation; pressure; elastic pipe; damping; continuity relation; Voigt (Kelvin) model; speed of sound; elastic constants