Zpřístupnění obrazu z IP kamer v prohlížeči - Černý, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Cílem práce je zpřístupnit živý obraz z IP kamer vybraným uživatelům bez nutnosti instalace speciálního klientského software - pouze za použití webového prohlížeče. Řešení bylo dosaženo použitím programů FFmpeg (zajišťuje komunikaci s kamerou a konverzi videa do formátu WebM), Stream-m (přijímá data od FFmpeg a odesílá klientům) a vytvořením webové aplikace postavené na frameworku Spring, která zmíněné programy ovládá a zároveň umožňuje správu údajů o kamerách a autorizaci uživatelů. Výsledný systém přináší snížení úsilí nutného pro zprovoznění a údržbu klientských stanic. Díky zmenšení velikosti obrazu při konverzi videa systém značně redukuje datový tok v síti způsobený sledováním kamer a minimalizuje zátěž na stroje klientů.

The aim of the work described in this thesis was to enable live video streaming from IP cameras to selected users, using simply a modern web browser with no need to install special client-side software. The solution was found by utilizing programs FFmpeg (for communication with camera and video conversion to WebM format), Stream-m (for distribution of the data received from FFmpeg to clients), and a newly-created web application built on the Spring framework, which was used to control the aforementioned programs, and also allows camera management and user authorization. The resulting system reduces the effort required for client nodes deployment and maintenance. Thanks to the image size downscaling, the system brings about a considerable reduction of data flow in the network caused by camera output, and minimizes the load on client computers.
Web Browser for IP Cameras
Keywords: IP kamera; CCTV; kamerové systémy; framework Spring; HTML5 video; WebM; WebP; FFmpeg; Stream-m; Facility Management; JPA; IP camera; CCTV; Spring framework; HTML5 video; WebM; WebP; FFmpeg; Stream-m; Facility Management; JPA