Bio-kompozity na bázi termosetů kyseliny mléčné - Smiřický, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Bakalářská práce se zabývá syntézou polyuretanového lepidla, které je schopno lepit dřevěné piliny, a následným testováním mechanických vlastností vzniklého dřevokompozitu. Vzniklé lepidlo je biodegradabilní a je vyrobeno z obnovitelných zdrojů, proto by mohlo být vhodnou náhradou fenol-formaldehydových, melamin-formaldehydových a močovino-formaldehydových pryskyřic. Další nespornou výhodou je také absence aromátů ve struktuře makromolekul, které mohou působit karcinogenně. Pro syntézu polyurethanu byly vybrány látky, a sice kyselina polymléčná jako polyol, hexamethylendiisokyanát a glycerol jako extender. V teoretické části práce jsou popisovány vlastnosti použitých látek, jejich výroba a testování kompozitů. V experimentální části jsou popsány provedené experimenty.

This bachelor thesis is about the synthesis of polyurethane glue, which is capable of gluing together sawdust, and about the testing of the mechanical characteristics of the glue and sawdust compostion. This glue is biodegradable and is created from renewable resources, this is why it could be an appropriate replacement for phenol formaldehyde, melamine, and urea formaldehyde resins. Another indisputable advantage is the absence of arenes in the macromolecule structure, which can be carcinogenic. In this synthesis, the compounds polylactic acid and hexamethylene diisocyanate were chosen, the former as the polyol and the latter as the isocyanate. In the theoretical section of the thesis, the used compounds are described in terms of their characteristics, their creation and the tests of the composites as well. In the experimental section, the conducted experiments are described.
Bio-based composites made from lactic acid resins
Keywords: Kyselina mléčná; termosety kyseliny mléčné; dřevotříska; bio-kompozity; polyurethany; Lactic acid; lactic acid resins; sawdust; bio-composites; polyurethanes