Horský penzion v Červené Vodě - Vávra, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Cílem diplomové práce bylo vypracování projektové dokumentace pro provedení novostavby penzionu s restaurací. Objekt se nachází v obci Červená Voda v blízkosti lyžařského areálu Buková hora. Budova je vystavěna na svažitém terénu. Penzion má tři nadzemní podlaží a jedno podzemní. V podzemní podlaží se nachází technické zázemí a hromadné parkoviště. V první nadzemním podlaží je restaurační zařízení s kuchyní, zázemím pro zaměstnance, recepce, kanceláře a další skladové prostory penzionu. Ve druhém a třetím nadzemním podlaží se nachází ubytovací jednotky. Ubytovací kapacita je 40 lůžek. Architektonické a materiálové řešení vychází z tradičních horských objektů. Penzion je navržen velmi důsledně a šetrně ve vztahu k okolní přírodě a krajině. Konstrukční systém objektů je navržen jako příčný stěnový. Nosné zdivo je navrženo z keramických tvárnic. Stropní konstrukce jsou navrženy jako železobetonové monolitické desky. Hlavní část objektu je zastřešena sedlovou střechou. Konstrukce krovu je tvořena vaznicovou soustavou.

The goal of the thesis was to develop project documentation for the construction of a pension with a restaurant. The object is located in the village of Červená Voda, near the Buková hora ski area. The building is built on sloping terrain. The pension has three above-ground floors and one underground. There are a technical equipment and a common parking lot on the underground floor. On the first above-ground floor there are a restaurant with a kitchen, employee facilities, a reception, offices, and other storage spaces for the pension. On the second and third above-ground floors, there are accommodation units. The accommodation capacity is 40 beds. The architectural and material solution is based on traditional mountain objects. The pension is designed very consistently and responsibly regarding to the surrounding nature and landscape. The structural system of the object is designed as a cross-wall. Load-bearing walls are designed from ceramic blocks. Ceiling constructions are designed as reinforced concrete monolithic slabs. The main part of the object is covered with a gable roof. The roof structure is composed of a truss system.
Mountain guest house in Červená Voda
Keywords: Penzion; restaurace; sedlová střecha; plochá střecha; keramické tvárnice.; Pension; restaurant; gable roof; flat roof; ceramic blocks.