Rozložení proudu a tepelné ztráty v jističi nízkého napětí - Musil, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Práce je zaměřena na výpočet rozložení proudu a tepelných ztrát v jističi nízkého napětí. V první polovině práce je přehled nejpoužívanějších jistících prvků se zaměřením na jejich konstrukční uspořádání. Největší pozornost je věnována jističi s označením LPN-16B od firmy OEZ. V programu Inventor je vytvořen model proudovodné dráhy tohoto konkrétního jistícího prvku, na kterém je proveden následný výpočet rozložení proudu a tepelných ztrát v programu Ansys. Získané výsledky jsou zhodnoceny v závěru této práce.

The work is focused on the calculation of decomposing the current and the thermal loss in circuit breakers of low voltage. In the work´s first half, there is a summary of the most frequently used circuit breaker elements with a focus on their constructional layout. The biggest attention is devoted to the circuit breaker marked LPN-16B by the company OEZ. A model of the under current trajectory of this specific element is created in a program Inventor on which the following calculation of decomposing the current and thermal loss was accomplished in a program Ansys. The obtained results are assessed in the conclusion of this work.
Current distribution and heat losses in the low voltage circuit breakers
Keywords: Elektrický proud; pojistka; jistič; tepelná spoušť; zkratová spoušť; tepelné ztráty; rozložení proudu; ansys; Electric current; fuse; circuit breaker; thermal trip unit; short circuit trip unit; heat; current density; ansys