Zásobník a výměník nástrojů frézovacího multifunkčního obráběcího centra s vodorovnou osou vřetena - Rapčan, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Práca sa zoberá automatickou výmenou nástrojov u frézovacieho multifunkčného obrábacieho centra s vodorovnou osou vretena. Je zameraná najmä na systémy, ktoré sa v súčasnosti používajú a na ich základné delenie. Prvá časť práce je spoločná. V tejto časti práce je opísaný návrh stroja s jeho hlavnými parametrami. Druhá časť práce je samostatná, zoberá sa návrhom výmenníka a zásobníka nástrojov spolu s ich konštrukčným riešením.

The thesis deals with automatic tool change in milling multifunctional machining center with horizontal spindle axis. It describes the systems that are currently in use and their base division. The first part of the work is common. In this part of the thesis is a machine design with its parameters. The second part is independent, deals with the design of the exchanger and tool magazine together with their design solution.
Magazine and tool changer of a milling multi-purpose machining center with a horizontal spindle axis
Keywords: Automatická výmena nástrojov; reťazový zásobník; výmenník; Automatic tool change; chain magazine; exchanger