Posuzování provětrávaných podlahových konstrukcí - Jurka, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Vzduchová izolace, zvláště její účinnost, je našimi odborníky často podceňována a doporučována nejčastěji v kombinaci několika dílčích odvlhčovacích metod. Je známá též velmi malá propagace proudícího vzduchu využívaného jako eliminace nadměrné vlhkosti spodní stavby. Zkušenost s realizací vzduchových izolací měli již naši předci ve starověkém Římě. Dnes se však návrh pojí s řadou nejasností a nutí nás více využívat rozum, především znalosti stavební fyziky. Nabádá tedy k vyšší technické preciznosti při návrhu funkčního odvětrávacího systému. Každý objekt je ve své podstatě ojedinělým unikátem, vzhledem k poloze a užitým vlastnostem, proto je i při návrhu nutné akceptovat určité přírodní podmínky. Vše je tedy složitější a obrazně řečeno se dá napsat cca 20 rovnic o dvaceti neznámých. Další problémy vznikají z důvodu neznalosti koeficientů k jednotlivým parametrům a jejich vlivům. Z jiného pohledu se pak jedná o problematiku měnícího se ovzduší v průběhu dne, procházejících front, ročních cyklů a to vše ve vztahu k vnitřnímu prostředí objektu, použitým hmotám v konstrukci, půdním vlastnostem hornin a v neposlední řadě ke vztahu k okolnímu terénu. Dále je třeba zohlednit vliv nadmořské výšky apod. V součtu se jedná o cykly sinusového charakteru navlhání a vysychání. Tato disertační práce popisuje způsoby, jakými lze monitorovat funkčnost návrhu vzduchové podlahové izolace v budovách trpících na nadměrnou vlhkost spodní stavby, či nebezpečnou koncentrací radonu. Zaměřuje se především na sledování procesu proudění u již navržených soustav odvětrání využívající novodobých plastových tvarovek. Navazuje tak na již publikované pokusy o mapování proudění, které doposud byly zaměřeny pouze na podlahové vzduchové mezery vytvořené zastropením. Analyzování proudění probíhalo pomocí moderních výpočetních programů CFM - Ansys Fluent a experimentálně přístrojem Almemo s termoanemometrickými čidly.

Air insulation, especially its efficiency, is often underestimated and most often it is recommended as combination of several methods by our experts. It is known that flowing air used to eliminate excessive humidity in lower construction is insignificantly promoted. Already our ancestors in ancient Rome had experience with implementation of air insulations. However, nowadays such design is connected with many doubts and it forces us to use sense, especially knowledge of construction physics. So it urges higher technical precision when designing functional ventilation system. Each building is actually a unique object, with regard to its position and used properties, that is why certain natural conditions must be accepted when designing. It is more complicated and figuratively speaking it can be written in c. 20 equations of twenty unknowns. Other problems arise in unknown coefficients to individual parameters and their effects. From another point of view it is the issue of changing air during the day, passing fronts, annual cycles and all of these in relation to internal environment of the building, materials used in the construction, land properties of rocks, and last but not least, relation to the terrain around the building. Then there are the effects of the building's altitudes etc. In total they are cycles with sine character of dampening and drying. The thesis discusses how to test the functionality of AIR insulations designed for the floor ventilation in historic buildings and follows on from the previously published articles. A flow analysis is being performed on an object of the city of Žirovnice which has been registered in the list of cultural monuments and was built as a brewery in the years 1589-1592 on the site of an older medieval building. This article brings new air-flow element. The aim of the article is to analyse in detail the air flow in a specific floor void with the aid of modern CFD programs and experimental measurements using the ALMEMO
Assessment of ventilated floors construction
Keywords: vzduchová dutina; Ansys Fluent; odvětrávací systém; sanace; plastové tvarovky.; air gap; Ansys Fluent; ventilation system; rehabilitation; plastic element.