Reaktivní práškové kompozity a cementové kompozity bez makropórů - Panenková, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Diplomová práce se zabývá tématikou navrhování a výroby ultra vysokohodnotných betonů (UHPC), reaktivních práškových kompozitů (RPC) a dalších jemnozrnných materiálu, jako kompozity omezující vznik makrotrhlin (MDF) nebo kompozit se zahuštěnou matricí obsahující malé částice (DSP). Teoretická část práce se soustředí na požadavky na vlastnosti a složení UHPC a RPC a na metodologii jejich navrhování. V experimentální části je popisován návrh RPC, výroba zkušebních těles, zkoušení některých fyzikálně mechanických vlastností, jako jsou pevnost v tahu za ohybu a pevnost v tlaku materiálu a určení chemické charakteristiky rentgenovou a termickou analýzou.

This diploma thesis deals with the design principles and manifacture of ultra performance concrete (UHPC), reactive powder composites (RPC) and other fine-grained materials, such as Macro defect free (MDF) or Densified systems with small particles (DSP). Theoretical part of this work is focused on the requirements of properties and composition UHPC and RPC and methodology of their design principles. Experimental part describes design principles RPC, manufacture of test specimens, testing of certain physical and mechanical properties, such as tensile strenght, bending strenght and compressive strenght and determination chemical character X-ray and thermal analysis.
Reactive powder composites and cement composites without macropores
Keywords: Ultra vysokohodnotný beton; reaktivní práškový kompozit; Ductal; pevnost v tlaku; pevnost v tahu za ohybu; návrh složení betonu; vlákna; Ultra high performance concrete; reactive powder composite (concrete); Ductal; compressive strenght; tensile strength; bending strength; proposition for the composition of concrete; fibres