Měřicí zesilovač využívající vektorové synchronní detekce - Rejnuš, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Práce shrnuje známé metody měření signálů, využívajících principu synchronní detekce. Jsou zde uvedeny jednotlivé metody a popsány jejich principy i problémy při jejich použití, případně postupy pro snížení vlivu nežádoucích jevů spojených s konkrétní metodou. Stěžejní částí práce je návrh přístroje sloužícího jako doplněk pro zpracování a detekci výstupních signálů dané optometrické soustavy. Navrhovaný přístroj je koncipován tak, aby pracoval na principu metody synchronní detekce využívající vektorového vyhodnocení signálu, o jejíž vlastnostech, přednostech a nevýhodách je pojednáno dále.

The master’s thesis describes known methods of signal measurement using principle of synchronous detection. Various methods are presented, their principles are examined and the problems when using them are analyzed. Further, procedures for reduction of adverse effects are described also. Second part of this thesis is focused on the instrument design. The instrument is intended for detection and processing of the output signals in a given optometric system. The proposed device is designed to operate on the principle of synchronous detection method using a vector signal evaluation. Advantages and disadvantages are discussed below.
Vector phase-sensitive measurement amplifier
Keywords: Lock-in zesilovač; fázově citlivý detektor; koherentní demodulace; kvadraturní signály; smyčka fázového závěsu.; Lock-in amplifier; phase-sensitive detector; coherent demodulation; quadrature signals; phase-locked loop.