Studium vývoje vlastností vodivého hydrogelu na bázi PEDOT v čase - Papšová, Lucia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Bakalárska práca sa zaoberá štúdiom stability vlastností vodivého hydrogélu PEDOT:DBSA pri laboratórnych podmienkach s ohľadom na jeho využitie v bioelektronických zariadeniach. Teoretická časť opisuje materiály vhodné pre bioelektronické použitie a predstavuje hydrogély ako materiál na použitie v biomedicíne a bioelektronike. V experimentálnej časti bol predmetom skúmania vodivý hydrogél z polymérovej matrice PEDOT:DBSA sieťovanej činidlom DBSA. Bola študovaná rýchlosť dehydratácie hydrogélu a mechanické a elektrické vlastnosti, závisiace na stupni hydratácie. Bola študovaná možnosť stabilizácie hydrogélu. Hydrogél bol stabilizovaný etylénglykolom a experimenty boli prevedené znova, boli porovnávané výsledky pre stabilizovaný a nestabilizovaný hydrogél a bol vyhodnotený efekt etylénglykolu ako stabilizátora.

This bachelor’s thesis is focused on the study of properties of a conductive hydrogel PEDOT:DBSA under laboratory conditions, regarding its potential application in bioelectronic devices. Theoretical part of thesis describes hydrogels as a material for fields of bioelectronics and biomedicine. Experimental part is focused on a conductive hydrogel formed from polymer matrix PEDOT:DBSA crosslinked by crosslinking agent DBSA. The rate of dehydration was studied as well as its mechanical and electrical properties in relation to the degree of hydratation. The possibility of hydrogel stabilisation was also explored. Hydrogel was stabilised by addition of ethylene glycol, forementioned experiments were preformed again and the results were compared to ones of not stabilized hydrogel and the effect of ethylene glycol as a stabiliser was determined.
Study of the properties development of a PEDOT-based conductive hydrogel over time
Keywords: Bioelektronika; vodivé hydrogély; PEDOT; PEDOT: DBSA; stabilizátor; etylénglykol; Bioelectronics; conductive hydrogels; PEDOT; PEDOT:DBSA; stabiliser; ethylene glycol