Výroba dílu slunolamu - Obořil, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Práce se zabývá návrhem výrobní technologie pro zhotovení boční krytky slunolamu. Součást bude vyrobena z hliníku ČSN 42 4004 o tloušťce 2 mm. Výrobní série činí 100 000 kusů za rok. Byla provedena analýza různých výrobních technologií, ze kterých byla jako nejvhodnější zvolena technologie přesného stříhání s tlačnou hranou. Následně byly provedeny technologické a kontrolní výpočty, podle kterých byla provedena konstrukce střižného nástroje. Bylo zvoleno vertikální uložení součástí na svitek plechu. Pro výrobu byl zvolen servo-mechanický lis XFT 1500 speed od společnosti FEINTOOL. Na závěr byla vyhodnocena ekonomičnost zvolené výrobní technologie.

The work deals with the design of the manufacturing technology for the lateral covering fabrication of the sunshade. The part will be made of aluminium ČSN 42 4004 with thickness of 2mm. A manufacturing series comes to 100 000 per year. Some different manufacturing technologies were analyzed and the most suitable of them - the technology of fine-blanking with pushed edge was chosen. It was chosen the vertical laying of components on a sheet of aluminium roll. For production the servomechanical press XFT 1500 speed from FEINTOOL company was selected. In conclusion, economy of chosen manufacturing technology was evaluated.
Production of sunshade's part
Keywords: hliník ČSN 42 4004; tváření; slunolam; přesné stříhání; střihadlo; aluminium ČSN 42 4004; forming; sunshade; fine-blanking; cutter