Polyfunkčný dom so zdravotníckym strediskom - Mecko, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Predmetom diplomovej práce je novostavba polyfunkčného bytového domu so zdravotníckym strediskom v katastrálnom území obce Smižany v novovznikajúcej zástavbe bytových a rodinných domov. Objekt je štvorpodlažný, čiastočne podpivničený, tvorený jednym podzemným a troma nadzemnými podlažiami. V prvom nadzemnom podlaží je navrhnuté malé zdravotnícke stredisko s troma ambulanciami a lekárňou. Druhé a tretie nadzemné podlažie má charakter rodinného bývania, kde je navrhnutých šesť bytov, z toho dva byty ako bezbariérové. V podzemnom podlaží je lokalizovaná podzemná garáž pre obyvateľov bytov, sklady a technické zázemie budovy. Nosné steny objektu sú založené na základových pásoch z prostého betónu, nosné stĺpy v podzemnej garáži sú založené na základových pätkách zo železobetónu. Nosný systém podzemného podlažia je tvorený nosnými stenami, stĺpmi, prievlakmi a stropnou doskou zo železobetónu. Nosný systém nadzemných podlaží je tvorený keramickými tvárnicami Porotherm, stropné konštrukcie sú z keramických stropných vložiek a nosníkov Porotherm. Zastrešenie budovy je riešené jednoplášťovou plochou strechou. Hlavné vstupy do budovy sú orientované na sever, respektíve na západ, obytná časť domu je orientovaná na východ, západ a juh.

The aim of this master thesis is a design of newly-built multifunctional building with a health centre in a cadaster unit of municipality of Smižany in a nascent development of apartment buildings and detached houses. It is a four-storey building, with partial basement, consisting of the basement and three above-ground storeys. On the first floor there is a small health centre with three ambulances and a pharmacy. The second and the third floor has a character of family living, where six flats are designed, and two of them are wheelchair accessible. In the basement there is localized underground garage for residents, warehouses and technical facilities of the building. Main load-bearing walls are founded by plain concrete foundation strips. Main load-bearing columns in the garage are founded by reinforced concrete foundation pads. The structural system of the basement consists of reinforced concrete load-bearing walls, columns, beams and floor slab. The structural system of the above-ground storeys consists of Porotherm clay blocks and the floor structures are designed by Porotherm ceramic fillers and beams. A roofing of the building is realized by a warm flat roof. Main entrances into the building are oriented to the north, respectively into to the west, the residential part of the building is oriented to the east, west and south.
Multifunctional building with health centers
Keywords: Polyfunkčný dom; zdravotnícke stredisko; podzemná garáž; štvorpodlažný; čiastočné podpivničený; strešná terasa; jednoplášťová plochá strecha; Porotherm; Multifunctional building; health centre; underground garage; four-storey; partial basement; roof terrace; warm flat roof; Porotherm