TSQL2 interpret nad relační databází - Tomek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato práce se zabývá návrhem a implementací interpretu jazyka TSQL2 pro překlad do SQL. Stručně seznamuje čtenáře s pojmem temporální databáze a přestavuje jazyk TSQL2. Jsou zde také popsány existující implementace temporálních databází a je zhodnocena jejich praktická použitelnost pro správu temporálních dat. Hlavní částí práce je potom popis návrhu a implementace překladače jazyka TSQL2. Výsledkem práce je funkční interpret jazyka TSQL2 implementovaný v jazyce Java jako nadstavba nad ovladač JDBC.

This thesis is focused on design and implementation of TSQL2 language interpreter for SQL. It briefly introduces temporal database and language TSQL2. Currently available implementations of temporal database systems are introduced and their practical usability for temporal data is reviewed. Main part of this thesis covers design and implementation of TSQL2 interpreter. A working TSQL2 interpreter implemented in Java as JDBC adapter is the result of this work.
Processor of TSQL2 on a Relational Database System
Keywords: databáze; SQL; temporální databáze; TSQL2; Java; JDBC; TimeDB; ChronoLog; interpret; čas platnosti; čas transakce; překladač; database; SQL; temporal database; TSQL2; Java; JDBC; TimeDB; ChornoLog; interpreter; valid time; transaction time; compiler