Akumulace energie z fotovoltaiky do vodíku - Moldřík, Petr; Chválek, Roman (International Society for Science and Engineering, o.s., 2011)
V laboratoři palivových článků na VŠB - TU Ostrava byl realizován ostrovní energetickýsystém pro akumulaci obnovitelné energie do vodíku. Obnovitelným zdrojem jsou fotovoltaické panely,které napájí střídavou zátěž (spotřebič) uvnitř laboratoře. Aby byla zajištěna kontinuální dodávkaelektřiny, tedy i v nočních hodinách, je přes den přebytek energie z fotovoltaiky akumulován v olověnýchbateriích a především ve formě plynného vodíku, vyráběného elektrolyzérem. V tlakových lahvíchuskladněný vodík je posléze v nočních hodinách spotřebováván palivovými články a vyrobená elektřinadodávána do zátěže.

The fuel cells laboratory at the VSB-Technical University of Ostrava have recently finished the realization of the laboratory energetic system for storage of electric power from renewable energy source - photovoltaic panels. To ensure a continuous supply of electricity, including at night, during the day the surplus energy from photovoltaic panels is accumulated in a lead-acid batteries, and also in the form of the hydrogen gas produced by the electrolyzer
Energy storage from photovoltaic to hydrogen