Připravenost České republiky na přijetí jednotné měny euro - Vybíralová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2018)
Diplomová práce zpracovává, zda vůbec, a na jaké úrovni plní Česká republika a Švédsko maastrichtská kritéria, jejichž splnění je nutné pro přijetí jednotné měny euro. Teoretická část se bude věnovat teoretickým východiskům práce, tedy Evropské unii a její historii, měnové unii a jednotlivým konvergenčním kritériím. V praktické části bude provedena analýza aktuálního stavu plnění jednotlivých kritérií a také analýza připravenosti středních a velkých podniků působících na území České republiky na přijetí jednotné měny.

This master’s thesis evaluates whether at all and at what level the Czech republic and Sweden meet the Maastricht criteria, because this is a necessary condition for adopting the single currency euro. The theoretical part of this thesis will be focused at theoretical basis, which means the European Union and its history, monetary union and individual convergence criteria. Analysis of actual situation of meeting the Maastricht criteria and analysis of preparedness medium and large business to adopt the single currency of the euro will be realized in next part of this thesis.
The preparedness of the Czech Republic to adopt the single currency of the euro
Keywords: Evropská unie; euro; jednotná měna; eurozóna; měnová unie; maastrichtská kritéria; kritéria konvergence; Česká republika; Švédsko; střední podnik; velký podnik; The European Union; the euro; single currency; eurozone; monetary union; Maastricht criteria; euro convergence criteria; Czech republic; Sweden; medium business; large business