Studium interakce nebezpečných polutantů s mikroplasty - Davidová, Johana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá adsorpcí těžkých kovů (Cu, Hg, Pb, Zn) na mikroplast (PET) v prostředí přírodní vody. Cílem práce bylo experimentálně ověřit adsorpční schopnost PETu vůči vybraným těžkým kovům pomocí Langmuirova a Freundlichova modelu adsorpčních izoterem. Pro analýzu byly využity metody atomové absorpční spektrometrie s plamenovou atomizací (F-AAS), automatizovaný rtuťový analyzátor (AMA) a infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FTIR). Výsledky ukázaly příznivý charakter adsorpce.

The bachelor’s thesis focuses on the adsorption of heavy metals (Cu, Hg, Pb, Zn) onto microplastic (PET) in natural water environment. The aim of the study was to experimentally verify the adsorption capacity of PET for selected heavy metals using the Langmuir and Freundlich adsorption isotherm models. Analytical techniques employed included flame atomic absorption spectrometry (F-AAS), advanced mercury analyser (AMA) and Fourier-transform infrared spectrometry (FTIR). The results demonstrated a favourable adsorption behavior.
Study of interaction of hazardous pollutants with microplastics
Keywords: Mikroplasty; těžké kovy; adsorpce; Langmuirova izoterma; Freundlichova izoterma; F-AAS; AMA 254; FTIR.; Microplastics; heavy metals; adsorption; Langmuir isotherm; Freundlich isotherm; F-AAS; AMA 254; FTIR.