Vývoj pískovacích jednotek pro kolejová vozidla - Matečka, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem nových pískovacích jednotek pro daný typ kolejového vozidla. Pískování v kolejové dopravě je aplikace nejčastěji křemičitého písku do kontaktu kola a kolejnice. Díky své spolehlivosti se jedná o stále nejpoužívanější způsob odstraňování kontaminantů a zvyšování adheze ve zmíněném kontaktu. Pískovací zařízení byla vyvíjena ve spolupráci s firmou, která se zabývá výrobou zařízení pro kolejovou dopravu. Nejdůležitější částí pískovacího zařízení je dávkovač písku. Dávkovače byly vyvíjeny experimentálně na zkušebně pískovacích zařízení zadavatelské společnosti. Byly testovány jak pro podmínky využití na lokomotivě vlaku, tak pro podmínky tramvají a lehkých kolejových vozidel. Dále byly navrženy zásobníky písku pro konkrétní typ kolejového vozidla a nový typ výsypné trubice, která usměrňuje písek přesně do kontaktu kola a kolejnice.

This master's thesis is engaged in development of new sanding units for a specific type of rail vehicle. Sanding in rail transport is application of most commonly silica sand into wheel-rail contact. Thanks to its reliability it is still the most widely used method for removing contaminants and improving adhesion in that contact. Sanding devices were developed in cooperation with corporation, which deals with production of rail transport equipment, among other things. The most important part of sanding device is sand dispenser. Dispensers were experimentally developed at the test station in the cooperating corporation. Dispensers were tested for utilization conditions on the locomotive of the train and conditions for trams and light rail vehicles. Furthermore, sand boxes have been designed for specific type of rail vehicle and new type of sand discharge tube, which directs sand directly into wheel-rail contact was designed too.
Development of railroad sanding equipment
Keywords: Pískovací zařízení; pískovač; písečník; pískování; kolejové vozidlo; tramvaj; kolejová doprava; dávkovač písku; Sanding device; sandblast; sander; sanding; rail vehicle; tram; rail transport; sand dispenser