Viskózní tlumič torzních kmitů plynového vidlicového šestnáctiválce - Říha, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Diplomová práce s názvem Viskózní tlumič torzních kmitů plynového vidlicového šestnáctiválce je zaměřena na torzní kmitání klikového hřídele a možnosti, jak jej eliminovat. V první části diplomové práce je výpočet netlumených torzních kmitů na základě zpracovaných vstupních dat. Ve druhé části práce je proveden výpočet torzních kmitů s přidaným viskózním tlumičem. Na závěr je provedeno zhodnocení obou variant.

Master’s thesis with title Viscous torsional vibration damper of a gas v-sixteen engine deals with torsion vibrafon of the crankshaft and chance how to eliminated it. First part of diploma thesis containes calculation of torsion vibrafon without damper. In second part is added damper. In the end of this thesis is equaiont made of both parts.
Viscous torsional vibration damper of a gas V-sixteen engine
Keywords: viskózní tlumič; torzní kmitání; klikový hřídel; dynamický model; moment setrvačnosti; torzní tuhost; viscous damper; torsion vibration; crankshaft; dynamic model; moment of inertia; torsional stiffness