Liberec, Ruprechtická x Michelský Vrch - Kaňková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Předmětem diplomové práce je variantní návrh úpravy oblasti křižovatky ulic Ruprechtická, Michelský vrch a U Pramenů v Liberci – Ruprechticích, která je v současném stavu příliš rozlehlá a nepřehledná. Na základě provedeného sčítání dopravy, orientačního měření rychlosti, analýzy nehodovosti a dostupných podkladů jsou navrženy tři varianty dopravně technického řešení upravované křižovatky. Zklidnění dopravy je dosaženo zejména změnou směrového vedení a šířkového uspořádání křižujících se komunikací. Zjednosměrněním ulice U Pramenů směrem ven z křižovatky je snížena dopravní zátěž křižovatky. Důraz byl kladen také na zlepšení podmínek pro chodce a osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. V závěru práce je uvedeno multikriteriální hodnocení všech vypracovaných návrhů a doporučení pro realizaci nejvhodnější varianty.

This diploma thesis presents various redesign scenarios of the intersection of Ruprechticka, Michelsky vrch and U Pramenu streets located in Liberec, Czech Republic. The work presented in this thesis is as answer to the current intersection arrangement that does not meet the requirements of a safe traffic crossroad due to its broad, unorganized spatial arrangement. Three redesign options are developed and proposed based on performed traffic volume counts, vehicular speed monitoring, and previous history of traffic accidents in this intersection. Implemented traffic calming measures include significant changes to the lane arrangement and width in the intersection. It is proposed that the U Pramenu street is converted to one-way street to further reduce the overall traffic volume travelling through the intersection. Moreover, all redesign scenarios and strategies focus on improving safety and comfort of pedestrians and persons with disabilities. Finally, a multiple-criteria decision analysis is carried out and the most viable redesign option is selected.
Liberec, Ruprechtická x Michelský Vrch
Keywords: Rekonstrukce; křižovatka; místní komunikace; zklidňování dopravy; bezpečnost dopravy; Reconstruction; intersection; urban roads; traffic calming; traffic safety