Výrobní aplikace KAIZEN - Novák, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Teoretická část diplomové práce popisuje metodu Kaizen a její části, která byla vyvinuta v Japonsku po druhé světové válce. Jednou z částí této metody je pojem 3MU, který zahrnuje definici nedostatků ovlivňující každý podnik. Jedním z pojmů v této části je pojem „Muda“, který označuje plýtvání. Praktická část se zabývá plýtváním v oblasti produktivity v jednom z výrobních středisek společnosti Bosch Diesel s.r.o. v Jihlavě. Jednotlivé operace tohoto výrobního střediska jsou posuzovány z hlediska možnosti zavedení vícestrojových obsluh, respektive posouzení potřebnosti některých strojů v dané operaci. Výsledkem je vyhodnocení časových údajů systematikou REFA a posouzení možnosti zavést vícestrojovou obsluhu s náležitou úpravou pracovního postupu, propočet výrobních kapacit některých strojů v dané operaci a definování velikostí mezioperačních zásobníků. Tato úprava pracovních postupů, změna počtu strojů a definování mezioperačních zásobníků, vyžaduje změnu layoutu výrobního střediska. Na závěr jsou vyčísleny výsledné náklady a úspory při zrealizování tohoto projektu.

Theoretical part of this diploma thesis describe Kaizen method and parts of this method, which was developed in Japan after the Second World War. One part of this method is the 3MU concept, that includes definition of absences which influence all companies. One concept of the 3MU is “Muda”, who indicate waste. Practical part is interesting in wastes in sphere of productivity at one of the production department of the Bosch Diesel Ltd. in Jihlava. Individual operations of this department are considered in light of possibility introduction of more-machine operation and the checking of necessity of some machines. As a result is time data evaluation by REFA method and check of possibility introduction of more-machine operation with modification of working processes, calculation of industrial production capacity of some machines and the definition of buffer stocks. This modification of working processes, number of machines and the definition of buffer stocks needs change of layout of production department. At the conclusion there are calculated final costs and savings for implementation of this project.
Production KAIZEN Application
Keywords: Kaizen; Předmětné uspořádání; Buňkové uspořádání; Kaizen; Subject configuration; Nest configuration