Vytápění bytového komplexu - Molnár, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Cílem diplomové práce je navrhnout vytápění a přípravu teplé vody v bytovém komplexu skládajícím se z obchodních prostorů a dvou bytových domů. Obchodní prostory jsou vytápě-ny pomocí VRF systému a bytové domy jsou vytápěny plynovými kotli, které jsou umístěné v technické místnosti v suterénu. Plynové kotle jsou napojeny na otopnou soustavu a zásob-níkový ohřívač teplé vody. Otopnými plochami jsou desková a trubková otopná tělesa. Mě-ření spotřeby tepla v bytech je řešeno kalorimetry s dálkovým odečtem. Teplotu v jednotlivých bytech zajišťuje zónový regulační ventil s elektromotorickým pohonem.

The aim of the diploma thesis is to design heating and hot water preparation in a complex of buildings consisting of retail space and two residential buildings. Retail space is heated using VRF system and apartment blocks are heated by gas boilers located in the mechanical room in the basement. Gas boilers are connected to heating system and storage water he-ater. The heating surface is created by tabular and tubular heating units. Heat consumption in apartments is measured by calorimeters with remote data collection system. The temperatu-re in each flat is controlled by an electrically powered zone valve.
Heating of housing complex
Keywords: Otopná tělesa; potrubí; zdroj tepla; rozdělovač/sběrač; tepelná ztráta; tlaková ztráta.; Radiators; pipes; heat source; manifold/collector; heat loss; pressure loss