Koncové Efektory v Průmyslové Robotice - Hradil, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato bakalářská práce uvádí přehled koncových efektorů používaných v průmyslové robotice. Dělení je provedeno na základě různých hledisek, avšak hlavním z nich je podle průmyslové aplikace. Na to navazuje rozbor uchopovacích modulů, které zastupují nejširší aplikaci - manipulaci. Dále je řešeno připojení chapadla k robotu v laboratořích Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky a výpočty uchopovacích sil. V práci je uveden i přehled nejpoužívanějších průmyslových robotů a manipulátorů.

This bachelor’s thesis provides a summary of end effectors used in industrial robotics. The classification is made from various points of view, but the most important one is according to the industrial application. Regarding previous condition, an analysis of gripper modules is performed. Those units are representatives of the widest application – manipulation. Further on there is shown a possibility of connection between a gripper and a robot in laboratories of Institute of Production Machines, Systems and Robotics and calculation of gripping forces. This thesis contains a summary of the most used industrial robots and manipulators as well.
End Effectors in Robotics
Keywords: Koncový efektor; průmyslový robot; manipulace; chapadlo; úchopová hlavice; End effector; industrial robot; manipulation; gripper; gripper module