Rozhledna - Buchníčková, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a posouzením ocelové konstrukce rozhledny ve Žďárských vrších. Konstrukce byla navrhnuta ve dvou variantách. Obě varianty byly vymodelovány a posouzeny v programu Dlubal RFFEM 6. Obě varianty jsou prostorové příhradové konstrukce vyrobené z oceli pevnostní třídy S355. Vyhlídková plošina je v obou případech ve výšce 34,56 m. Varianty se liší především ve tvaru půdorysu. Půdorysné rozmístění první varianty odpovídá pravidelnému pětiúhelníku. Druhá varianta má tvar šestiúhelníku s dvěma rozdílnými délkami stran. Pro detailnější zpracování byla vybrána první varianta.

This master's thesis focuses on the design and assessment of a steel structure for an observation tower in the Žďárské vrchy region. The structure was proposed in two variants, both of which were modeled and analyzed using the Dlubal RFEM 6 software. Both variants consist of spatial truss structures made of S355-grade structural steel. In both cases, the observation platform is located at a height of 34.56 meters. The primary difference between the two variants lies in their ground plan configuration. The first variant features a pentagonal base, while the second variant adopts a hexagonal shape with two different side lengths. The first variant was selected for more detailed analysis and design.
Lookout tower
Keywords: Ocelové konstrukce; rozhledna; sloupy; šroubové spoje; ztužidla; zatížení větrem; Steel structure; observation tower; bolted connections; columns; braces; wind load