Liminální prostory - Konopka, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Práce navazuje na teoretická východiska předdiplomního projektu a aplikuje je na území logistického areálu v jihomoravských Pohořelicích. Výsledkem je návrh možností propojení areálu se zbytkem města a experimentální struktura, která je rozšířením jeho náplně. Nová liminální typologie, která je v projektu zobrazena, funkčně vychází z přirozených náplní periferie a svým měřítkem tvoří most mezi enormními logistickými halami a drobnou maloměstskou zástavbou. Projekt doplňují analýzy lokality a rozhovory s významnými aktéry výstavby a provozu tohoto areálu.

The project is based on theory of preceding pre-diploma thesis and applies it on a logistical campus in South Moravian town Pohořelice. The outcome is a proposal of interconnection of the site with the rest of the town and an experimental structure, which is an addition to its content. The new liminal typology, which is shown in the project, bases its function on natural contents of peripheries and its scale serves as a transition between the enormous logistical halls and much smaller single-family houses. The project is accompanied by analysis of the town and interviews with representatives of parties who are relevant in the construction and operating of the premises.
Liminal Spaces
Keywords: Pohořelice; logistika; architektura; urbanismus; liminalita; liminální prostory; ne-místa; junkspace; liminální místa; polyfunkce; Pohořelice; logistics; architecture; urbanism; liminality; liminal spaces; non-places; junkspace; liminal places; polyfunction