Validace multikanálové bioimpedance cév za použití synchronizované cévní sonografie - Hidegová, Simona (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Pre zaradenie multikanálovej bioimpedancie ciev prístroja MBM do klinickej praxe je nutná validácia jeho merania. Pri vydaní prístroja boli ozrejmené jeho technické parametre a zobrazená schopnosť merania, žiadaným je však aj jeho porovnanie s iným štandardným meracím prístrojom. Daná práca približuje problematiku merania pulzovej vlny meranej prístrojom MBM, popisuje aj iné prístroje, ktoré sa venujú jej meraniu a zhodnocovaniu kardiovaskulárneho rizika. Navrhuje experiment pomocou synchronizovanej cievnej ultrasonografie, ktorého cieľom je zhodnotiť prístroj MBM voči referencii. Taktiež popisuje samotné experimentálne meranie, získané dáta a ich následnú analýzu. Jej výsledkom je štatistické zhodnotenie meracích schopností prístroja MBM a uskutočneného experimentu ako takého.

The inclusion of a new device in clinical practice requires an adequate validation. The original publication which introduced multichannel bioimpedance monitor MBM was focused on discribing its technical parameters and demonstration measurements. Further evaluation desires comparision with other standard measuring device. This thesis describes pulse wave measurement by MBM and by other medical devices used for establishing cardiovascular risk. It proposes the validation experiment with synchronized vascular ultrasonography as a reference method. The process of the experimental measurement, aquired data and following data analysis are described in detail. The outputs of the experiment are statistically evaluated. The MBM’s performance and design of the experiment are discussed.
Validaton of multichannel bioimpedance of vessels using synchronized vascular ultrasonography
Keywords: bioimpedancia; klinický experiment; neinvazívne meranie; prietok krvi; pulzová vlna; rýchlosť pulzovej vlny; simultánne multikanálové meranie; synchronizovaná cievna sonografia; tranzientný čas; validácia prístroja; bioimpedance; blood flow; clinical experiment; non-invasive measurement; pulse wave; pulse wave velocity; simultaneous multichannel measurement; synchronized vascular ultrasonography; medical device validation