Strojní zařízení pro bezvýkopové podzemní práce - Matušinec, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Cílem této práce bylo shrnout bezvýkopové technologie se zaměřením na mikrotunelování, včetně strojních celků a provést rozbor jejich technických parametrů. Práce je rozdělena na základní 4 části. První část popisuje obecně bezvýkopové technologie. Druhá část se zaměřuje na bezvýkopové metody. Obsahem třetí části je rozdělení mikrotunelovacích prací a jejich popis. Poslední část obsahuje vyhodnocení parametrů strojních celků od jednotlivých výrobců. Práce je rešeršního typu a neobsahuje vlastní návrhy.

Aim of this thesis is to sum up trenchless technology focusing on microtunneling. The thesis is divided into 4 basic parts. First part describes general trenchless technology. Second part focuses on trenchless methods. Third part's content is dividing microtunelling works and their description. Last part contains evaluation of machinery parameters from individual manufacturers. The thesis is written in recherche style and doesn't contain my own drafts.
Machinery for trenchless earthworks
Keywords: Bezvýkopová technologie; mikrotunelování; mikrotunelovací stroj; šnekový dopravník; odstraňování zeminy; Trenchless technology; microtunneling; microtunneling machine; screw conveyor; soil removal