Deformační, napjatostní a pevnostní analýza vysokotlaké složené nádoby využitím metody konečných prvků - Koutský, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Pevnostní a deformační analýza vysokotlaké složené nádoby, která se používá k výrobě supertvrdých materiálů (např. syntetických diamant). Jed-ná se o paralelní pružnostně-pevnostní výpočet úlohy, kterou provedl prof. Jan Vrbka pomocí MKP programu Prokop před 17 lety, modernějším MKP programem Ansys. Nádoba je zatížena vnitřním tlakem o velikosti 6 GPa. Uvažováno je pružně-plastické chování materiálu. Do výpočtu se zahrnula reálná hodnota tření mezi prstenci a nestejnoměrné teplotní pole. Proces skládání složené nádoby je modelován postupně.

Strength and strain analysis of high pressure compound vessel, which is used to produce superhard materials (for example synthetic diamond). This work was elaborated to compare the stresses and strains calculated by Prof. Jan Vrbka making use of the FEM program ‘Prokop’17 years ago with those gained with the contemporary FEM Ansys program. The vessel is loaded by internal pressure of size 6 GPa. The elastic-plastic material be-haviour is taken into account. Real value of friction between rings and non-uniform temperature field is included into the calculation. The process of assembling the compound vessel is simulated step by step.
Strain, stress and strength analysis of the high pressure compound vessel by finite element method
Keywords: diamant; kubický nitrid boru; složená nádoba; pevnostní analýza; křehká pevnost; diamond; cubic boron nitride; compound vessel; strength analysis; brittle strength