Alternativní koncepce spalovacích motorů - Šťáva, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Předmětem této bakalářské práce na téma Alternativní koncepce spalovacích motorů je popis vybraných historických i současných alternativ ke konvenčnímu spalovacímu motoru s klikovou hřídelí. Cílem práce je vytvořit rešeršní studii, která se týká prozkoumání historického vývoje alternativních konstrukcí spalovacích motorů. Alternativy jsou popsány z hlediska konstrukce, principu činnosti a vlastností. Z pohledu historického vývoje byla představena celá řada rozličných koncepcí spalovacích motorů. I přes jejich velký počet se většinou tyto alternativy nedokázaly prosadit z důvodu technických problémů, komplikované konstrukce nebo jiných nedostatků.

The subject of this bachelor´s thesis on the topic Alternative conception of combustion engines is description of chosen historical and present alternatives to conventional piston combustion engine with crankshaft. The aim of this thesis is to create thesis that relates description of historical evolution of alternative construction combustion engines. Alternatives are described in terms of construction, operating principle and properties. In past were developed plenty of different conceptions of combustion engines. However most of them have never been successful because of many technical problems, complicated construction or other shortages.
Alternative conceptions of combustion engines
Keywords: spalovací motor; píst; ventil; kliková hřídel; válec; Ottův cyklus; combustion engine; piston; valve; crankshaft; cylinder; Otto cycle