Segmentace ultrazvukových sekvencí - Gallo, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
V tejto práci sa nachádza základný popis princípu ultrasonografie, prehľad využívaných zobrazovacích módov, princíp kontrastného zobrazovania a prehľad základných segmentačných techník. Z uvedených metód boli v programe Matlab implementované segmentačné metódy založené na hranovej detekcii a narastaní oblasti. Navrhnuté algoritmy boli následne otestované na umelých a fantómových obrazových dátach.

This paper presents basic principles of ultrasonography, review of different modes of medical ultrasound imaging, principle of contrast-enhanced ultrasonography and review of basic techniques of image segmentation. The individual methods based on edge detection and region growing were implemented in Matlab. The performance of algorithms were tested in each category using synthetic and phantom image data.
Ultrasound Image Sequence Segmentation
Keywords: Ultrazvuk; Ultrasonografia; Perfúzia; Segmentácia; Hranová detekcia; Metóda narastania oblastí; Grafické užívateľské rozhranie; Ultrasound; Ultrasonography; Perfusion; Segmentation; Edge-Based Detection; Region Growing Method; Graphical User Interface