Přídavné zařízení – lesní lanový naviják - Kovařík, Radim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato práce je zaměřená na návrh jednobubnového lesního lanového navijáku, který slouží jako přídavné zařízení pro univerzální kolový traktor. Teoretická část práce je zaměřena na obecný přehled používané lesní techniky. Praktická část se zabývá výpočtem základních funkčních parametrů a pevností. Na základě vypočtených hodnot je zpracován vlastní návrh lesního navijáku. Součástí návrhu je vytvoření 3D modelu. Výkresy navíjecího zařízení, podsestavy rámu a bubnu jsou zpracovány na základě modelu zařízení.

This work is focused on the design of a single-drum forest rope winch, which serves as an additional device for a universal wheeled tractor. The theoretical part of the work is focused on a general overview of the forestry techniques. The practical part deals with the calculation of basic functional parameters and strengths. Based on the calculated values, the actual design of the forest winch is created. Part of the design is the creation of a 3D model. Drawings of winch device, subassemblies of frame and drum are based on the created model.
Additional equipment - forest rope winch
Keywords: Lesní lanový naviják; lesní technika; základní funkční parametry navijáku; přídavné zařízení; podsestavy rámu a bubnu; univerzální traktory; speciální traktory.; Forest rope winch; forestry equipment; basic functional parameters of the winch; additional equipment; subassemblies of the frame and drum; universal tractors; special tractors.